Αν μπορείς να αυτοσαρκάζεσαι, αν μπορείς να συγχωρείς, αν αγαπάς τους φίλους που εσύ επιλέγεις να αγαπάς, αν βλέπεις ομορφιά εκεί που δεν την βλέπουν οι άλλοι, ε, τότε… όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και ένα θαύμα!
“Το ξέρω ότι δεν είμαι ένα συνηθισμένο εννιάχρονο αγόρι. Θέλω να πω, φυσικά και κάνω συνηθισμένα πράγματα. Τρώω παγωτό. Κάνω ποδήλατο. Παίζω μπάλα. Έχω Xbox. Κάτι τέτοια πράγματα με κάνουν ένα συνηθισμένο παιδί. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Επίσης νιώθω συνηθισμένος. Μέσα μου. Ξέρω όμως πως τα συνηθισμένα παιδιά δεν τα κοιτάζουν παράξενα μόλις εμφανιστούν κάπου… Ξέρω πως τα συνηθισμένα παιδιά δεν κάνουν τα άλλα παιδιά να φεύγουν φωνάζοντας από την παιδική χαρά”. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Το μότο της εκστρατείας προώθησης του βιβλίου στην Αμερική υπογραμμίζει τον δυναμισμό με τον οποίο προσεγγίζεται η έννοια της διαφορετικότητας: «Δεν μπορείς να γίνεις ένα με τους άλλους όταν έχεις γεννηθεί για να ξεχωρίζεις.» Αυτή η προσέγγιση υπογραμμίζει δε και μια στροφή που επιχειρείται: μετά από χρόνια, όταν στόχος ήταν η διαφορετικότητα να γίνει απλώς αποδεκτή από τους «φυσιολογικούς» ή «κανονικούς» ανθρώπους, μοιάζει να έχει έρθει η ώρα να καταρριφθεί ο μύθος της κανονικότητας. Όλοι έχουν γεννηθεί για να ξεχωρίζουν και το θέμα δεν είναι τελικά να πειστεί ο «διαφορετικός» πως δεν είναι διαφορετικός αλλά να πειστούμε όλοι να συνυπάρξουμε διατηρώντας τη διαφορετικότητά μας και σεβόμενοι τη διαφορετικότητα των άλλων. […] Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται: Το βιβλίο απευθύνεται σε όλα τα γλωσσικά ώριμα παιδιά ηλικίας 10 ετών και πάνω μέχρι τους μαθητές του γυμνασίου. Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά: Τα παιδιά και ειδικότερα οι μαθητές του γυμνασίου θα αγαπήσουν το Θαύμα διότι στις αφηγήσεις των εφήβων θα αισθανθούν μεγάλη οικειότητα. Ορισμένοι αναγνώστες θα αισθανθούν ταύτιση και με τον Όγκι βάζοντας στη θέση του αποκρουστικού προσώπου τους άλλες πτυχές της διαφορετικότητας, ίσως την δική τους υπέροχη μοναδικότητα. Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς: Διότι αφηγείται το θέμα της διαφορετικότητας όχι με τον συνηθισμένο τρόπο, μόνο από την πλευρά του «ήρωα» που έχει να παλέψει με τις αντικειμενικές δυσκολίες του αλλά και από την πλευρά των υπολοίπων. Η κατανόηση, η συμπόνια και η αξία της καλοσύνης δεν κατακτώνται με την ανάγνωση ενός βιβλίου αλλά ένα βιβλίο όπως το Θαύμα μπορεί να είναι η αφορμή για προβληματισμούς και συζητήσεις στο σπίτι ή στο σχολείο. Η ιστορία του Όγκι την πρώτη του χρονιά στον «έξω κόσμο» οδηγεί τους αναγνώστες με αβίαστο τρόπο στο συμπέρασμα πως η επιλογή του καλού, ό,τι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει για τον καθένα, είναι μια πολύ γενναία πράξη. Καθώς επίσης και πως «πρέπει να καθιερωθεί για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο να τους χειροκροτούν οι άλλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους, έστω για μία μόνο φορά». (Ελένη Κορόβηλα, Bookpress.gr 24/11/2013)